TussenTijdse Toets

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen.

Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgende praktijkexamen. Als andere onderdelen van de TTT niet vlekkeloos verlopen is dat geen ramp; je vrijstelling blijft staan!

Om in aanmerking te komen voor de toets, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Ook vul je van te voren het formulier Zelfreflectie in. Voor de toets geef je dit aan de examinator.

Je instructeur bepaalt samen met jou de datum en tijdstip van de toets. Het mag duidelijk zijn dat een toets niet zinvol is als je net bent begonnen met je opleiding. Wij adviseren om de toets af te leggen als je ongeveer drie kwart van de opleiding achter de rug hebt.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Je kunt, als je dit prettig vindt, je instructeur vragen om mee te rijden en om bij het eindgesprek aanwezig te zijn.

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en je theoriecertificaat overhandig je het formulier zelfreflectie. Op dat formulier heb je voor het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet. Dit formulier wordt na de examenuitslag met je besproken. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter.

Vervolgens vraagt de examinator je om een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op jouw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers.

Hij of zij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen – zo’n tien tot vijftien minuten – zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met je en wordt je een Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRR)

Wanneer je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Het uitslagformulier met deze punten kan je instructeur achteraf voor je uitdraaien. Het is verstandig deze punten met je instructeur te bespreken in verband met vervolglessen.

Wanneer je deelneemt aan het praktijk examen B moet je de volgende documenten overhandigen:

  • de oproepkaart
  • een geldig theoriecertificaat
  • een wettig toegestaan, geldig identiteitsbewijs
  • een ingevuld formulier Zelfreflectie
  • eventueel het adviesformulier van je TussenTijdseToets

Praktijk examen reserveren

Voordat wij het praktijkexamen voor jou kunnen aanvragen moet je daar toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Het voordeel hiervan is dat je direct een email ontvangt als wij een praktijkexamen of een toets voor je hebben gereserveerd.

Het machtigen doe je op www.mijn.cbr.nl met je DiGiD. DiGiD is jouw persoonlijke legitimatie voor overheidsdiensten.

Na de verstrekte machtiging verzorgt Rijschool Niemeijer de aanvraag van het praktijkexamen. Uiteraard houden wij rekening met de dagen waarop je wel of geen examen kunt doen.

Eigen verklaring

Een eigen verklaring heb je nodig om het praktijk rijexamen aan te vragen. In de eigen verklaring staan gegevens over je lichamelijke- en geestelijke gesteldheid. Op deze verklaring staan 10 vragen die je moet beantwoorden. Deze verklaring is verplicht. Zonder een eigen verklaring kun je geen rijexamen doen. Voor meer informatie over de eigen verklaring en het verkrijgen ervan klik hier.

CONTACT

Rijschool Niemeijer
Vesselkampen 2
9463 MD Eext

Tel: 0592-265366

info@rijschoolniemeijer.nl
www.rijschoolniemeijer.nl

Privacy Policy

WERKGEBIED

Ons werkgebied bestaat uit o.a.  Anderen, Anloo, Annen, Borger,  Drouwen,  Eext, Eexterveen, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Gasselte, Gasselternijveen, Gasteren, Gieten, Gieterveen, Rolde.

LIKE ONZE FACEBOOKPAGINA